Borstkanker.website



 

Borstkankerscreening, hoe werkt het?

Alle vrouwen van 50 tot 75 jaar, ongeacht waar ze geboren zijn, die ingeschreven zijn in Nederland via het GBA (Gemeentelijke BasisAdministratie  persoonsgegevens) of vanaf 2012 via het BRP (BasisRegistratiePersonen) krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

De eerste uitnodiging kunt u verwachten in het jaar dat u 50 wordt, of zodra na uw 50ste verjaardag de screeningsbus in de buurt is.

De Nederlandse Staat is bij wet verplicht deze uitnodigingen te versturen.

Niemand die uitgenodigd wordt, is verplicht om mee te doen.

Meedoen maar ook niet meedoen kan gevolgen hebben voor de gezondheid van de vrouwen die uitgenodigd zijn.

Zie voor- en nadelen van de screening op de website van het RIVM

Deelname is gratis.

Het onderzoek vindt plaats in enkele vaste gebouwen in Nederland, maar vooral in de vele bussen die door het hele land rijden, tot in de kleinste plaatsen, zo dicht mogelijk bij de vrouwen die per postcodegebied of straat uitgenodigd worden.

Na het onderzoek wordt binnen twee weken de uitslag van het onderzoek naar het woonadres van de deelnemer gestuurd. De huisarts wordt ook geinformeerd.

U kunt een brief krijgen dat er geen aanwijzingen zijn voor een kwaadaardige afwijking, maar ook een brief waarin staat dat er verder onderzoek nodig is.

Wat dat betekent, zie de artikelen onder "Patient"

Als u verder onderzoek moet ondergaan in het ziekenhuis worden er kosten gemaakt, waarvoor u in Nederland vrijwel altijd bent verzekerd. Voor iedereen in Nederland geldt daarbij echter wel een eigen risico, in 2015 was dat 375 euro, in 2016 is dat 385 euro.