Borstkanker en vroegdiagnostiek

Alex Wanders

Alex Wanders
Geboren 25 september te Heerlen. Gehuwd, 3 kinderen. Moeder en echtgenote Grieks. Tweetalig.

Werkzaamheden als Radioloog: per 1 januari 2022 niet-praktiserend.

Historie:

2012 tot 2020: ontwerpen, implementeren, koppelen en gebruiken van databases (MammaDataModule) voor diagnostiek, wetenschappelijk onderzoek en kwaliteitsbewaking in de gezondheidszorg en voor toetsing en training radioloog op individueel niveau.
1989-2020: screeningsradioloog, van 1990-2000 coördinerend screeningsradioloog Bevolkingsonderzoek op Borstkanker
2007-2008: pioniersrol bij digitalisering Bevolkingsonderzoek op Borstkanker (BOB) in Nederland.
1981- 2014: Radioloog in ziekenhuizen
1977-1981: Aviation Medical Examiner en Fliegerartz bij Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Geneeskundig Centrum Soesterberg. Keuring, training en voorlichting prive-, burger- en militaire luchtvaart. Lid Selectiecommissie ESA eerste groep Europese ruimtevaarders. (Mee)vliegen op burger- en militaire vliegtuigen.
1973-1977: Huisarts Amsterdam en docent Vroedvrouwenscholen Amsterdam, Rotterdam en Heerlen
1971-1973: Beheerder studentenhuis Weesperstraat. Oprichter bewonersoverleg grote studentenhuizen te Amsterdam (6000 kamers).

Opleidingen:
-1989: Screeningsradioloog LRCB Nijmegen.
-1985: Radioloog St Antoniusziekenhuis Utrecht/ Nieuwegein.
-1977: Aviation Medical Examiner en Fliegerartz Soesterberg en München
-1974: Geneeskunde Radboud Nijmegen (kandidaat) en UVA te Amsterdam (arts)
-1964: Gymnasium B Bernardinuscollege Heerlen.

Lidmaatschappen:
Lid Nederlandse Vereniging voor Luchtvaartgeneeskunde (NVvLG). Lid Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVVR) en de secties mammaradiologie, musculoskeletale radiologie, abdominale radiologie, techniek en acute radiologie. Lid European Society of Breast Imaging(Eusobi). Lid European SOciety of Medical Imaging Informatics (Eusomii). Lid European Society of Radiology (ESR).

Interesses:
Nieuwe digitale technieken. Luchtvaart. Zeezeilen. Treinreizen. Moederland Griekenland. Muziek en musea. Computergames. Golf.

Voor de deelnemer aan de screening op borstkanker is er de tab Screening, Deelnemer. Over wat de mammascreening betekent, wat u ervan kunt verwachten, over de uitnodigingsbrief en over het onderzoek zelf. Over wel of niet meedoen, over voor- en nadelen.
Over de betekenis van de brief waarin staat dat er geen afwijkingen zijn gevonden. Over wat de radiologen wel of niet zien (intervalcarcinoom). Voor de deelnemer waarbij verder onderzoek nodig is en voor de patient die borstkanker blijkt te hebben is er de tab Natraject-Screening, Patient. Wat houdt verder onderzoek in? Hoe ernstig is de afwijking die gevonden is? Hoe is de behandeling? Wat kan ik van de behandeling verwachten? En talloze andere vragen. U vindt hier ook vanaf 25 oktober 2016 de rubriek "Verhalen van patienten".

In de website is opgenomen de MammaDataModule, een geanonimiseerde database, waarmee kwalitatieve aspecten van de screening in cijfers uitgedrukt kunnen worden, ten behoeve van benchmarking en kwaliteitsverbetering van screeningsradiologen.

Inhoud Rubrieken