Borstkanker en vroegdiagnostiek

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk) onderzoek Alex Wanders

====Projecten gepresenteerd, gepubliceerd=====

  • Benchmarking Screeningsradiologen  Gepresenteerd op 18 november 2013 aan de Werkgroep Mammatumoren Leiden. Thans actueel in het streven van het LRCB een dergelijke module te gaan ontwerpen voor alle screeningsradiologen in Nederland.

=====Database=====

  • MammaDataModule, vanaf 1990. Deze Module omvat het selecteren, verzamelen, analyseren, structureren en valideren van gegevens uit het bevolkingsonderzoek op borstkanker (BOB) vanaf 1990 tot en met juni 2019. Deze data worden gebruikt voor (eigen) wetenschappelijk onderzoek en voor kwaliteitsverbetering van het BOB. Grote zorg wordt besteed aan de vertrouwelijkheid van deze gegevens. Veel van de artikelen op deze pagina zijn gebaseerd op de data van deze Module.  (a/s)

=====Persoonlijke diagnostiek, in tegenstelling tot One fits all=====

=====Gestructureerde Verslaglegging, Structured Reporting=====

=====Digital Breast Tomosynthese =====

 =====Projecten in bewerking=====

  • Revisie door screeningsradiologen van mammogrammen voorafgaande aan het vaststellen van intervalcarcinomen
  • Selectie en follow-up van verwijzingen uit het BOB naar het ziekenhuis op basis van calcificaties op het screeningsmammogram
  • Ondersteuning van projecten van andere onderzoekers

=====Overpeinzingen=====

  • OverpeinzingenPeriodieke “Overpeinzingen” over eigen ervaringen, ideeën en beschouwingen, ontstaan op basis van mijn werkzaamheden en de ontmoetingen die ik daarin had.

1Bevolkingsonderzoek Zuid-West Borstkanker, Laan 20, 2512 GB, Den Haag, The Netherlands
2ScreenPoint Medical BV, Toernooiveld 300, 6525 EC, Nijmegen, The Netherlands
3Department of Medical Imaging, Radboud University Medical Center, PO Box 9101, 6500 HB Nijmegen, Geert Grooteplein 10, 6525 GA, Post 766, Nijmegen, The Netherlands
4Dutch Expert Centre for Screening (LRCB), Wijchenseweg 101, 6538 SW, Nijmegen, The Netherlands
5Julius Center for Health Sciences and Primary Care, University Medical Center Utrecht, Utrecht, the Netherlands
6Department of Radiology, Haga Teaching Hospital, PO Box 40551, 2545 LN, The Hague, The Netherlands 

 

Voor de deelnemer aan de screening op borstkanker is er de tab Screening, Deelnemer. Over wat de mammascreening betekent, wat u ervan kunt verwachten, over de uitnodigingsbrief en over het onderzoek zelf. Over wel of niet meedoen, over voor- en nadelen.
Over de betekenis van de brief waarin staat dat er geen afwijkingen zijn gevonden. Over wat de radiologen wel of niet zien (intervalcarcinoom). Voor de deelnemer waarbij verder onderzoek nodig is en voor de patient die borstkanker blijkt te hebben is er de tab Natraject-Screening, Patient. Wat houdt verder onderzoek in? Hoe ernstig is de afwijking die gevonden is? Hoe is de behandeling? Wat kan ik van de behandeling verwachten? En talloze andere vragen. U vindt hier ook vanaf 25 oktober 2016 de rubriek "Verhalen van patienten".

In de website is opgenomen de MammaDataModule, een geanonimiseerde database, waarmee kwalitatieve aspecten van de screening in cijfers uitgedrukt kunnen worden, ten behoeve van benchmarking en kwaliteitsverbetering van screeningsradiologen.

Inhoud Rubrieken